Wybierz język:
Buława 2020.jpegDzień Kobiet.jpegWOŚP 2020.jpeg

Konkurs kulinarny na Grodzie

W dniach 12-14 września w byczyńskim grodzie odbył się Międzynarodowy Festyn Rycerski, podczas którego 13 września zorganizowano konrkurs kulinarny. W konkursie udział wzięły nastepujące drużyny:

- Ośrodek Kultury w Byczynie

- Centrum Integracji Społecznej w Polanowicach

- dwie drużyny z Czech

Ekipy gotowały przez 2,5 godziny od 1500-1730, a  do przygotowania miały następujące dania:

- potrawę z grila

- potrawę narodową

- obiad

Polskie drużyny przygotowały m.in.:

zupę porową, rosół, kluski śląskie z roladą i modrą kapustą, kaszę z golonką i zasmażoną kapustą, sakiewki z kaszanką, gołąbki, chleb czosnkowy, szaszłyki, bakłażany, bigos, jabłka faszerowane kaszanką.

Wszystkie zaprezentowane dania cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony publiczności, która mogła degustować przyrządzone potrawy.