Konkurs kulinarny na Grodzie
W dniach 12-14 września w byczyńskim grodzie odbył się Międzynarodowy Festyn Rycerski, podczas którego 13 września zorganizowano konrkurs kulinarny. W konkursie udział wzięły nastepujące drużyny:
- Ośrodek Kultury w Byczynie
- Centrum Integracji Społecznej w Polanowicach
- dwie drużyny z Czech
Ekipy gotowały przez 2,5 godziny od 1500-1730, a do przygotowania miały następujące dania:
- potrawę z grila
- potrawę narodową
- obiad
Polskie drużyny przygotowały m.in.:
zupę porową, rosół, kluski śląskie z roladą i modrą kapustą, kaszę z golonką i zasmażoną kapustą, sakiewki z kaszanką, gołąbki, chleb czosnkowy, szaszłyki, bakłażany, bigos, jabłka faszerowane kaszanką.
Wszystkie zaprezentowane dania cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony publiczności, która mogła degustować przyrządzone potrawy.